1 op 3 Nederlanders gaat liever naar een privékliniek mits vergoed

Als het aan de patiënt ligt, nemen privéklinieken steeds meer de rol van ziekenhuizen over. Indien de behandeling in privéklinieken vergoed zou worden, zou ruim 1 op de 3 Nederlanders liever in een privékliniek behandeld worden dan in een ziekenhuis. Ook wil 70 procent van de Nederlanders privéklinieken graag onafhankelijk kunnen vergelijken op kwaliteit. Slechts 15 procent wil niet in een privékliniek behandeld worden. Dat blijkt uit de HealthTracker© van communicatieadviesbureau Porter Novelli en DVJ Healthcare, een continu onderzoek onder ruim 600 Nederlanders.

 

 

Steeds meer kiezen voor een privé kliniek

De resultaten zijn opvallend omdat minder dan een op de tien mensen wel eens een privékliniek heeft bezocht, zo blijkt uit het onderzoek. Men kent privéklinieken vooral van naam (48%), maar dus niet uit eigen ervaring. Steeds meer patiënten kiezen echter voor een privékliniek, blijkt uit cijfers van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). De verwachting is dat in 2012 de grens van een miljoen patiënten wordt overschreden. In 2010 waren dit nog 660.000 patiënten.

 

Verwachting hogere kwaliteit zorg privékliniek

De doorslaggevende factor om zich in een privékliniek te laten behandelen blijkt voor 60 procent van de ondervraagden de kwaliteit van zorg van privéklinieken te zijn. Er bestaat daarentegen een diffuus beeld over deze kwaliteit van zorg. Bijna net zoveel ondervraagden geeft aan dat dit juist een reden is om zich niet te laten behandelen in een privékliniek.

 

 

“De reputatie van privéklinieken met betrekking tot de kwaliteit van zorg laat een tegenstrijdig beeld zien, terwijl dit een doorslaggevende factor vormt voor de keuze van de patiënt. Er ligt daarmee een duidelijke profileringskans voor de privéklinieken in Nederland”, aldus Frank Peters, managing director van Porter Novelli.

 

Privé kliniek bij verslaving en overgewicht

Nederlanders vinden met name minder urgente of niet levensbedreigende aandoeningen geschikt voor behandeling in privéklinieken. Hieronder vallen cosmetische afwijkingen maar ook zaken die wel een bedreiging zijn voor de gezondheid maar minder urgentie hebben, zoals verslaving en overgewicht. In het geval van een verslaving zou 12 procent naar een privékliniek gaan, gevolgd door oogaandoeningen (10%), ernstig overgewicht (9%) en spataders (9%).

 

Ook zijn er aandoeningen die door de ondervraagden juist ongeschikt worden geacht voor behandeling. Zo vindt een kwart van de Nederlanders een privékliniek ongeschikt voor de behandeling van kanker. De behandeling van aandoeningen zoals hart- en vaatziekten (21 %) en longziekten (12 %) vindt men eveneens niet passend voor privéklinieken.

 

(Bron: Porternovelli.nl) 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.