Gokken, wanneer ontwikkel je een gokverslaving?

Online op het internet of een bezoek aan het casino. Veel mensen hebben wel eens een gokje gewaagd bij een van de vele kansspelen. Meestal blijft dat bij sporadisch gokken, maar voor sommigen kan gokken lijden tot problemen met ernstige gevolgen. Maar hoe komt het dat de een met gokken wel in de problemen raakt en gokverslaafd wordt, en de ander niet?

 

 

Het is niet precies te verklaren waarom sommigen ergens verslaafd aan raken. Er zijn wel bepaalde omstandigheden of situaties die ertoe bijdragen dat sommigen een hoger risico lopen. Verschillende factoren spelen daarbij een rol, zoals bepaalde persoonlijke eigenschappen, de beschikbaarheid en andere maatschappelijke factoren.

 

Persoonlijke factoren bij een gokverslaving

 

1) Het geloof in winst 

Bij gokken kun je naast grote verliezen ook grote winst maken. Hierdoor raakt een gokker overtuigd van de voordelen van het gokken. Ze worden optimistisch maar verliezen de daadwerkelijke kans om te winnen uit het oog.

2) Verveling 

Gokken werkt tegen verveling. Het neemt ook een leegte weg, bijvoorbeeld wanneer de gokker eenzaam is door een gebrek aan sociale contacten of het hebben van een laag zelfbeeld. Gokken is dan een ontsnapping.

3) Slecht omgaan met spanningen

Veel gokkers kunnen slecht omgaan met alledaagse spanningen. Door te gokken onderdrukken ze deze gevoelens. Gokken werkt als een beloning.

 

 

Het merendeel van de mensen die gokt doet dat omdat hij of zij eens in de zoveel tijd zoekt naar ontspanning, snel rijk wilt worden of op zoek is naar spanning en een kick. Daar is in principe nog niets mis mee. Wanneer iemand dwangmatig gaat gokken om te vluchten, uit verveling, eenzaamheid of (relatie)problemen, dan ligt een gokprobleem eerder op de loer.

 

Wanneer heb je een gokprobleem?

– Wanneer je gokt om de verkeerde redenen (vluchten van dagelijkse problemen en realiteit)
– Wanneer je gokt op ongepaste momenten (‘s nachts, bij financiële problemen)
– Wanneer gokken belangrijker wordt dan al het andere in je leven

 

 

Symptomen van een gokverslaving

Je denkt alleen nog maar aan gokken en je kunt het niet weerstaan om te gokken. Hierbij besteedt je meer tijd en geld aan gokken dan je je zelf voorneemt. Het lukt niet om jouw gokgedrag te minderen of om te stoppen.

 

Wil je weten of jij of iemand anders in je omgeving de symptomen van een gokverslaving heeft? Online kun je een gokverslaving test doen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.