Gewoonteverslaving vs middelenverslaving

Een verslaving kan bestaan uit een gewoonteverslaving of een middelenverslaving. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen?

 

Met een verslaving bedoelen wij een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte, handeling of stof afhankelijk is. Dit is zodanig dat hij/zij deze gewoonte, handeling of stof niet of heel moeilijk kan loslaten. Deze persoon zal alles doen voor het verkrijgen of innemen van het middel, of het handelen naar de gewoonte.

 

 

Gewoonteverslaving

Bij een gewoonteverslaving praten we over een verslaving aan een handeling. Deze handeling geeft de verslaafde een goed gevoel of een boost. Denk bijvoorbeeld aan een verslaving aan gokken, internet, gamen, seks of werken. (workaholisme)

 

Middelenverslaving

Bij een middelenverslaving is de gebruiker verslaafd aan een middel. Dat middel is verslavend omdat het een directe werking in de hersenen heeft en heet ook wel een psychoactief middel. Deze middelen zijn grofweg op te delen in:

 

–       stimulerende middelen (amfetamine, cocaïne nicotine)

–       verdovende middelen (alcohol, opium)

–       geestverruimende middelen (thc, lsd)

 

De meeste verslavingen zijn die aan alcohol en nicotine. Toch zijn er ook verslavingen die niet direct opvallen, zoals een verslaving aan medicatie. Vaak gaat het dan om angstremmers en slaapmiddelen als diazepam, oxazepam en alprazolam.

 

 

Geestelijke of lichamelijke verslaving

Bij een verslaving aan een stof of middel kun je spreken van een lichamelijk en/of geestelijke verslaving. Een lichamelijk verslaving is wanneer een persoon gewend raakt aan een stof die veel gebruikt wordt. Zodra deze persoon stopt met gebruik, dan zullen verschijnselen als koorts, slapeloosheid en braken ontstaan. (ontwenningsverschijnselen)

 

Bij een geestelijke verslaving denkt de verslaafde een stof nodig te hebben of deze lekker te vinden. Hierdoor kan hij/zij niet meer zonder. Hierbij kan iemand zo naar een stof of middel verlangen dat alles daar om draait. De verslaafde zal alles doen om aan het middel te komen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.