Drugs in beeld: XTC

XTC staat tegenwoordig bekend als een populaire partydrug. De drug zorgt voor extra energie en een ‘gelukkig’ gevoel. XTC is een andere schrijfwijze voor het Engelse woord ecstasy , dat extase of verrukking betekent. XTC wordt daarom ook wel een lovedrug genoemd. Hieronder kun je meer lezen over het ontstaan, de werking en de risico’s van deze populaire drug.

 

 

Oorsprong XTC

XTC of MDMA is een stof die voor het eerst werd samengesteld in 1912. In een Duits labratorium was men op zoek naar een nieuw medicijn. De stof werd gemaakt op basis van sofrol-olie uit nootmuskaat. De stof werd in 1914 gepatenteerd, maar nooit in productie genomen. In 1952 werd MDMA (de werkzame stof in XTC) getest op het Amerikaanse leger.

 

Begin jaren ’60 bedacht onderzoeker Alexander Shulgin (Amerikaans chemieconcern Down Chemical Company) een aantal nieuwe methoden om MDMA te maken. Hij maakt te stof niet van nootmuskaat, maar bereidde het puur synthetisch vanuit de stof piperonal.

 

 

Therapeutische toepassing

In de jaren ’70 had MDMA veelal een therapeutische toepassing. Psychiaters gebruikte het voor patiënten zodat deze opener en emotioneel minder geremd werden. Tegen het einde van de jaren ’70 wilde een groep chemici de drug MDMA als middel op de markt brengen middels een illegaal laboratorium in het Amerikaanse Californië. Ze veranderde de naam in Ecstasy, ook wel XTC.

 

Vanaf de jaren ’80 werd XTC steeds populairder als recreatieve drugs. Vooral hippies, yuppen en studenten ontdekten deze drugs massaal. Deze jaren betekende ook het ontstaan van de house scène. XTC werd gebruikt om nachten door te dansen. In 1985 werd de drugs in Amerika verboden, maar dit stopte het recreatieve gebruik niet. Jongeren die wilde dansen en feesten gebruikte XTC als partydrug.

 

 

In 1988 kwam XTC op de lijst 1 (harddrugs) van de Opiumwet te staan. De overheid was bang voor een grootschalige handel en productie.

 

Populariteit XTC

De reden van de populariteit heeft te maken met de effecten die XTC geven. Gebruikers voelen zich opgewerkt, blij, warm, gelukzalig en verliefd. Ze worden extravert en hebben meer behoefte aan contact met anderen. De beleving van muziek is intenser en daarbij kan men uren in een soort trance doordansen zonder ‘moe’ te worden.

 

Als het effect verkeerd uitpakt kun je onrustig en nerveus of opgefokt worden. Sommige mensen gaan hallucineren , dan zien ze dingen die er niet zijn. XTC begint meestal na een half uur te werken. Na 4 tot 6 uur is het uitgewerkt. De stof blijft ongeveer 72 uur in je lichaam.

 

Risico’s XTC

XTC is verkrijgbaar in pillen of in een poedervorm. Het gevaar is echter dat je nooit zeker weet wat er in een pil of poeder zit. Daarnaast weet je ook nooit zeker hoe jij op XTC zult reageren. Je kunt je er namelijk heel goed, maar ook heel slecht van gaan voelen.

 

 

Wanneer de XTC is uitgewerkt kun je een somber gevoel krijgen. Sommige gebruikers ervaren de dag na het XTC gebruik zelfs depressieve gevoelens. Het gevaar is ook dat sommigen denken dat je zonder XTC minder lol kunt hebben als je uitgaat. Je kunt geestelijk verslaafd raken. Maar, als je stopt met XTC krijg je geen ontwenningsverschijnselen, XTC is namelijk niet lichamelijk verslavend.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.