Detoxen, wat is dat?

In de verslavingszorg maar ook de afslankwereld wordt veel gesproken over ‘detox’. Maar wat is detox nu eigenlijk? Detox is een afkorting van detoxificatie en betekent ontgifting.

 

Het woord detox kennen we op 2 manieren. De eerste is al jaren populair bij sterren, die zich bijvoorbeeld een week opsluiten in een exotisch resort en er als herboren uitkomen. In dat geval is detox het intern reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Wij behandelen in dit artikel de detox die vaak voorafgaat aan het stoppen met een verslaving.

 

 

Detox is een behandeling om de ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden bij het stoppen van een middelen inname te verminderen of te onderdrukken. Een detox behandeling duurt net zo lang totdat het lichaam gewend is te functioneren zonder alcohol, drugs of andere medicijnen.

 

Tijdens de detox kun je last krijgen van diverse klachten of ontwenningsverschijnselen: 

– slaaploosheid
– onrust
psychische problemen
– kramp, trillen
– hallucinaties

 

 

Omdat je lichaam afhankelijk is van een middel, kun je niet meer goed functioneren zonder het middel. Deze klachten zijn vaak van voorbijgaande aard. Soms worden medicijnen of zuivere varianten van een drugs toegediend om de verschijnselen te vermijden. Vaak sta je tijdens de detox periode onder toezicht van een behandelaar of verpleegkundigen die op de detox afdeling werken.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.