Behandelen van een verslaving

Als je in Google zoekt naar ´therapie verslaving´ of ´behandeling verslaving´, dan kom je tientallen soorten instellingen en behandelmethoden tegen. Een verslaving behandelen kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Iedere behandeling heeft een eigen filosofie en werkwijze. Wij schetsen een paar vormen van verslavingshulp en de bijbehorende klinieken.

 

 

Online verslaving behandelen

Op sommige websites kun je je online aanmelden voor een behandeling. Vaak moet je dan eerst een vragenlijst invullen over de aard van je verslaving. Vervolgens krijg je opdrachten aangeboden en is er de mogelijkheid voor online contact met een professionele hulpverlener.

 

Zie: www.alcoholdebaas.nl, www.gokkendebaas.nl, www.cannabisdebaas.nl of www.jellinek.nl 

 

Zelfhulpgroepen (AA)

Zelfhulpgroepen zijn groepen met deelnemers die dezelfde problemen ondervinden. Vaak worden zelfhulpgroepen begeleid door andere lotgenoten. Het doel van een zelfhulpgroep is om ervaringen te delen. Het groepsproces, onderling vertrouwen en steun is hierbij belangrijk.

Een voorbeeld van de bekendste zelfhulpgroep is de AA (Anonieme Alcoholisten). Daarnaast zijn er ook groepen voor familieleden van verslaafden.

 

Zie: www.aa-nederland.nl, www.zelfhulpverslaving.nl of www.ca-holland.org

 

 

Verslaving behandelen bij de reguliere verslavingszorg

De reguliere verslavingszorg is vaak verdeelt onder reguliere klinieken (GGZ) die gebonden zijn aan een regio in Nederland. Deze klinieken bieden vaak een standaard behandeling aan. De behandeling is veelal gebaseerd op gedragstherapie en bestaat vaak ook uit groepstherapie. Een opname start met een Detox (ontgiften) met vervolgens een opname in een kliniek.

 

Zie: www.hulpgids.nl 

 

 

Christelijke zorg

Christelijke verslavingszorg is overal in het land verkrijgbaar. De behandelingen in een Christelijke kliniek hebben een Christelijke grondslag. Dit merk je bijvoorbeeld door kerkbezoeken, het lezen van de bijbel en veel bidden. Daarnaast is de christelijke verslavingszorg veel gericht op de toekomst. Zo is er aandacht voor studie, wonen en werken. Na de behandeling is er veel aandacht voor nazorg.

 

Zie: www.winnersway.nl, www.horeb.nl of www.dehoop.org

 

 

 

Behandeling verslaving in privé klinieken

Een privékliniek biedt verslavingszorg in een vaak mooie omgeving of zelfs in het buitenland. Vaak biedt een privékliniek naast behandelingen voor een verslaving ook psychologische hulp aan. Wanneer je naast je verslaving ook te maken hebt met een psychisch probleem, dan kan het goed zijn om naar een privé kliniek te gaan. Zo pak je beiden problemen aan.

 

Zie: www.jellinekretreat.nl, www.u-center.nl of www.castlecraig.nl

 

 

12-stappen verslavingszorg

De 12 stappen behandeling is bedacht door verslaafden voor verslaafden. Het is ontstaan vanuit de AA in 1930, en wordt wereldwijd veel gebruikt in de verslavingszorg. Het 12-stappen of Minnesota programma is een vorm van groepstherapie. Hierbij vertellen lotgenoten elkaar met welke problemen ze te maken hebben en waar ze tegenaan lopen. De 12 stappen zijn leidende principes die veelvoudig terugkomen.

 

Zie: www.jellinekminnesota.nl, www.castlecraig.nl of www.tactus12-stappenbehandeling.nl

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.