Alcohol- en drugs tijdens de zwangerschap

Iedereen weet dat roken, alcohol en drugs slecht voor je zijn. Zeker tijdens een zwangerschap. Toch zijn er zwangere vrouwen die (door een verslaving) niet kunnen stoppen met alcohol of drugs tijdens de zwangerschap. Dit kan grote gevolgen hebben, zoals een miskraam, laag geboortegewicht, vroeggeboorte, loslating van de placenta en doodgeboorte.

 

 

Lees hieronder wat de risico’s en gevolgen zijn van alcohol en drugs gebruik tijdens de zwangerschap.

Alcohol & Zwangerschap

Als je zwanger bent, is het beste advies om geen alcohol te gebruiken. Alcohol is namelijk op ieder moment van de zwangerschap gevaarlijk voor het ongeboren kind. De risico’s worden groter wanneer de alcohol consumptie stijgt.

 

Risico’s van alcohol drinken tijdens de zwangerschap zijn:  

– Grotere kans op een miskraam
– Vermindering ontwikkeling van de mentale gezondheid van het kindje
– Het niet volgroeien van de longen
– Vergrote kans dat het kind zelf later een alcoholprobleem krijgt

 

Het grootste risico van het gebruiken van alcohol tijdens de zwangerschap is het ontstaan van het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Dit zorgt voor een lager geboortegewicht en een lage lichaamslengte, een tragere groei, een kleinere schedel en afwijkingen in het gezicht, een minder goed ontwikkelt zenuwstelsel, neurologische schade en een geestelijke achterstand

 

 

Cannabis & Zwangerschap

Wanneer je cannabis rookt tijdens de zwangerschap, dan komt dit via de navelstreng bij de baby. Hierdoor kan de baby niet genoeg zuurstof krijgen die hij/zij nodig heeft om goed te groeien.

 

Risico’s van cannabis gebruik tijdens de zwangerschap zijn:

– Verhoogde kans op een miskraam
– Laag geboortegewicht
– Vroeggeboorte

 

Vooral na het eerste trimester van de zwangerschap kan cannabis schade aanbrengen. Na de geboorte wordt afgeraden om borstvoeding te geven, omdat de schadelijke stof dronabinol uit de cannabis in de moedermelk terecht komt. Tijdens de latere ontwikkeling van het kind kan er sprake zijn van gedrag- en leerproblemen, hyperactiviteit, concentratiestoornis en impulsiviteit.

 

Cocaïne & Zwangerschap

Cocaïne komt ook via de placenta terecht bij het ongeboren kindje. Het duurt bij een baby langer voordat de cocaïne uit het lichaam verdwenen is dan bij een volwassene. Vooral bij een cocaïneverslaving en veelvoudig gebruik kan cocaïne zeer ernstige gevolgen hebben voor het kindje.

 

Risico’s van cocaïne gebruik tijdens de zwangerschap zijn:

– Verhoogde kans op een miskraam
– Loslaten van de placenta, met gevolg bloedingen en een te vroege geboorte of doodgeboorte
– Kans op aangeboren afwijkingen
– Kans op een kleiner hoofd en een groeiachterstand
– Na de geboorte heeft de baby kans op trillingen, slaapproblemen, spiertrekkingen en voedingsproblemen
– Leerproblemen als het kind ouder is

 

 

Heroïne & Zwangerschap

Ook heroïne komt via de placenta bij de baby terecht. Omdat heroïne zo verslavend is, wordt de baby ook afhankelijk van deze drugs. Baby’s kunnen daarom geboren worden met een heroïneverslaving en afkickverschijnselen krijgen zoals diarree, koorts, slaapproblemen, stuiptrekkingen en gewrichtspijn.

 

Risico’s van heroïne gebruik tijdens de zwangerschap zijn: 

– Kans op vroeggeboorte
– Laag geboorte gewicht
– Ademhalingsproblemen
– Laag bloedsuiker
– Hersenbloeding en sterfte

 

Het afkicken van heroïne tijdens de zwangerschap is enorm moeilijk. Daarom is het belangrijk dat er overgestapt wordt op voorgeschreven methadon. Hierdoor is heroïne gebruik niet meer nodig. Dit moet natuurlijk altijd in overleg met een gynaecoloog en een arts.

 

Amfetamine (XTC, Speed) & Zwangerschap

Amfetamine (vaak in de vorm van XTC of Speed) is een stimulerende drugs die ervoor zorgt dat je meer energie ervaart. Juist tijdens de zwangerschap is een normaal ritme erg belangrijk. De baby heeft dit nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen.


Risico’s van amfetamine gebruik tijdens de zwangerschap zijn:

– Afwijkingen aan het hart en de ledematen van de baby
– Hogere hartslag en bloeddruk,  samentrekken van bloedvaten
– Kans op een hersenbloeding voor de geboorte
– Vergrote kans op gedrag- en leerproblemen op latere leeftijd

 

Het eenmalig gebruiken van amfetamine richt over het algemeen niet veel schade aan. Door meerdere malen te gebruiken tijdens de zwangerschap komen eerder de genoemde risico’s voor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.